Din hud och rynkor

Rynkor är en ofrånkomlig effekt av att åldras. För en del kommer rynkorna tidigt, de fina rynkorna kring mun och ögon kan börja dyka upp redan vid 35-årsåldern medan andra närmar sig pensionsåldern utan några större linjer i ansiktet. Stor del handlar om genetik, en annan del bygger på levnadssätt.

Rynkor uppstår för att kollagenproduktionen i kroppen blir sämre med åren. Det är kollagen som ger oss fylliga kinder och spänstig hud. När kollagenet minskar börjar huden förlora sin elasticitet och huden hänger lite mer. Man kan säga att gravitationen tar ut sin rätt och börjar synas i ansiktet. Även kroppens cellförnyelse blir långsammare vilket gör att det inte bildas ny hud i samma takt.

Du kan inte förhindra att rynkor uppstår, men du kan fördröja dem genom gott leverne. Det betyder att dricka framför allt vatten, minska ned på salt och socker samt fylla upp tallriken med goda grönsaker och rotfrukter. Träna både kondition och styrka för att hålla kroppen ung och stark. Sluta röka på en gång, rökning åldrar huden snabbt och ger dig en gråbeige ton!

Undvik starkt solljus och använd alltid hög solskyddsfaktor när du är utomhus under sommar och vår. Solen är hudens värsta fiende tillsammans med föroreningar i luften. Fundera också på vad du smörjer ansiktet med. Du ska smörja ansiktet morgon och kväll med krämer anpassade för ansiktet och din hudtyp. Kroppslotion är inte lämpligt för ansiktet eftersom det innehåller andra extrakt och starkare doft.

Om du vill ta bort rynkor du redan har finns det två olika ingrepp: injektioner eller ansiktslyft. Med injektioner använder man botox för att musklerna ska slappna av och slätas ut. Ett ansiktslyft är ett kirurgisk ingrepp där man sträcker huden för att göra den slät och spänstig igen. Botoxbehandlingar måste göras igen inom 6 månader för att behålla effekten medan ett ansiktslyft är permanent.