Få ett friskare hår

Alla vill ha ett friskare hår som glänser, och det är inte många saker som är mer eftertraktade. Överallt syns bilder på kändisar som visar upp sina nya frisyrer och dessutom har ett nästan onaturligt fint hår. Visst har de en fördel av retuschering, men det finns även sätt som ger dig ett friskare hår, på riktigt. Eftersom det finns många tips som fungerar mer eller mindre bra och det inte alltid är lätt att veta vad man ska välja har vi sållat ut tre tips som verkligen fungerar.

Tvätta håret mer sällan

Det finns många åsikter om hur ofta det är lagom att tvätta håret. Ända fram till 1950-talet var det vanligt att tvätta håret en gång i veckan, men sedan dess har de flesta börjat tvätta det oftare, och idag tvättar många håret för ofta istället. Anledningen till att håret känns fett och smutsigt är att hårsäckarna producerar talg för att återfukta håret. Om du tvättar håret varje dag blir det tyvärr en ond cirkel eftersom det bara leder till att mer talg produceras. En vanlig rekommendation från frisörer är att du ska tvätta håret cirka två gånger i veckan, men det är väldigt individuellt för om du har tunt hår med fina hårstrån brukar det inte vara tillräckligt för att håret ska se rent ut. Då är en lösning att du tvättar håret oftare, men med ett mildare schampo. Om du däremot har lockigt hår räcker det att tvätta håret var tredje dag eftersom talgen inte når hårtopparna lika fort.

Stressa mindre

Det är lättare sagt än gjort, men ett mindre stressigt liv har en positiv effekt på din hårkvalitet. Ögonen sägs vara själens spegel, men håret visar tydligt hur resten av din kropp mår. En vanlig effekt av stress brukar vara ett hängigt, platt hår och det är även en vanlig orsak till håravfall.

Slut hårstråna efter tvätten

Efter att du har tvättat håret är stråna sköra och öppna, och det är därför viktigt att du sluter hårstråna igen. Till att börja med gör du det genom att använda ett bra balsam som även ger håret glans. För att hjälpa balsamet på traven är det också bra att skölja håret med kallt vatten, som även sätter fart på hårbottnens blodcirkulation.