Hudvård för fet hy

Att välja produkter efter hudtyp är en grundläggande princip inom all hudvård. Huden är faktiskt vårt största organ, även om vi inte är vana att tänka på den på det sättet. Men när vi väl känner till det blir betydelsen av bra hudvård desto lättare att förstå. Dessutom är det så att det som appliceras på huden även tas upp i andra delar av vår kropp bland annat genom blodflödet, i viss likhet med hur det går till när vi äter. Detta gör våra val av hudvårdsprodukter än viktigare. De ska vara av god kvalitet och med rena ingredienser utan gifter och sådant som belastar.

Balansera utan att torka ut

Människans hudtyper delas traditionellt in i känslig, torr, mogen, blandhy och fet hy. Den sistnämnda är nästan den som kan vara mest komplex att behandla, i synnerhet om du brister i kunskap eller förståelse för hudens egenskaper. Symtomen är relativt självförklarande: huden tenderar till oljighet (särskilt i T-zonen), grova porer, fyllda porer och orenheter. För att få grepp om det gäller det att balansera huden snarare än att torka ut den, vilket är en vanlig feluppfattning. Därför bör produkterna ha balanserande, rengörande och återfuktande kvaliteter. Om de däremot är för uttorkande övergår problemet i en ond cirkel, där huden efterhand ökar sin produktion av talg.

Dagliga rutiner att njuta av

Som regel utgörs vår ansiktsvård av två ritualer dagligen, på morgonen och kvällen och så även för fet hy. På morgonen är det lämpligt med en lätt rengöring, med exempelvis ansiktsvatten eller gel som åtföljs av balanserande och återfuktande dagprodukter med anpassad solskyddsfaktor innan du eventuellt sminkar dig. Kvällens rutin inleds med en mer djupgående rengöring. Därefter appliceras något kraftigare serum och kräm, som ska få verka under natten. En eller ett fåtal gånger per vecka bör du även inkludera mild exfoliering samt en mask, vilket stimulerar nybildningen av hudceller och annat. Rätt sortens produkter för just dig hittar du numera i stor utsträckning online. Men var alltid noga med att läsa om produkterna för att kunna välja de bästa för dig.